Osallistuin Ansan ja Bondin kanssa ATT:n joukkueessa rally-tokon SM-kisoihin viime lauantaina. Bondi mestariluokkalaisena kisasi myös yksilökisassa, vaikka tiesin, ettei me ihan valmiita oltu siinä vielä starttaamaan, mutta jos tuurilla olis ollut meille sopiva rata. No, ei ollut, vaan ihan arvokisoihin sopiva, eli paljon liikkeitä oikealla puolella ja vielä melko tiukka tuomarilinja käännöksissä, joita en Bondin kanssa ole harjoitellut juurikaan. Ei siis yksilömenestystä tällä kertaa, mutta joukkue sijoittui hienosti 4. sijalle ja Ansa voitti avo-luokan. Bondilla oli vauhti päällä ja häntä heilui hieman turhankin kiihkeästi, kun taas Ansan häntää ei juuri näkynyt, ainakaan ennen radalle menoa ja sen ahdistunut  keskittyminen työhön oli lähes täydellistä, piste lähti, kun spiraali juosten vasemmalle ilman harjoittelua ei ihan pysynyt kasassa. Taas tietää, mitä pitää treenata, jos sitten vielä sais aikaiseksi, ennen kuin ilmoittaa seuraaviin kisoihin. Vaikka en taida enää mennä ennen lajin virallistamista, Bondilla on kuitenkin oikeus jatkaa ylimmässä luokassa, Ansalta puuttuu vain yksi tulos voi-luokkaan, mutta taidan ihan mielelläni aloittaa sen kanssa uudestaan avo-luokasta, kun se on aika helppo sille. Vaikka taivas meinaakin pudota sen niskaan.

Bondi 9.11.13 Lempäälä MES HYL<70 (38)

fb-normal.jpg

Kasku on tokoillut nyt enemmän kuin aksannut. Ollaan Tuijan koirakoulussa alo-avo -kurssilla ja käytiin pari kertaa Merimaskun koirakerhonkin koulutuksessa hakemassa erilaisia kokemuksia. Aloin pitää oikein päiväkirjaa meidän tekemisistä, jotta pysyis paremmin järki mukana.

Luoksepäästävyys ei ole vielä nimensä veroinen, mutta tuomari pääsee jo seisomaan Kaskun viereen. Lisäksi keskusteltiin, siitä, että vaikka tästä osiosta "pääsee läpi", jos koira tulee vastaankin, parempi olisi, varsinkin näin reaktiivisen koiran kanssa, tehdä liikkeestä hallitumpi.

Paikallaolo on hyvällä alulla. Kasku kestää ulkopuolista häiriötä hyvin, mutta mun aiheuttamaa pitää treenata enemmän, nousi esimerkiksi kun kaaduin. Lisäksi kestoa pitäis uskaltaa pidentää, mutta olen hieman arka tässä asiassa. Takapalkalla olen tätä ottanut, välipalkat namina tassujen väliin. En yleensä pidä välipalkkauksesta, mutta häiriössä olen kuitenkin käyttänyt.

Seuraaminen on muutamaa askelta kaikkiin suuntiin ja tempon vaihtelua. Paikka ja asenne melko mukavat, mutta meinaan käyttää tätä liikaa muiden liikkeiden tekemisessä ja pelkään kuluttavani liikaa. Tähän liittyen haluaisin perusasennoista nopeampia ja tarkempia, tähän täytyy hakea apua. Ja muistaa, ettei askun tarvitse tulla perusasentoon aina kun jjotain aletaan tehdä.

Liikkeestä maahan on kisavalmis. Nyt sen voi sanoa, kun tuomari on käskyttänyt ja näin todennut. Sitten tarttis vielä pitää se sellaisena. Luultavasti sekottaa jossain vaiheessa seisomiseen, kun sitä treenataan enemmän tällä hetkellä.

Luoksetulo olisi ihan vauhdikkaan mukava, mutta tässä näkyy epätarkkuus perusasennossa ja kun olen liikaa palkannut suoraan, ei välttämättä istu, mitä en ole edes huomannut, ennen kuin se mulle kerrottiin, joten palataan tähän, kun saadaan perusasento kuntoon myös pidemmästä matkasta. Tai sehän tämä liike itse asiassa on. Hyvää tässäkin kuitenkin oli se, että hyvin pysyi ja odotti multa käskyä, vaikka tuomari huuteli sivusta jotain.

Liikkeestä seiso sujuu takapalkalla melko kivasti, mutta ennakointi on herkässä. Kasku sekoittaa mun käden heilahdukset seuraamisessa helposti pysäytykseksi, eli mun tarttis jotenkin opetella kävelemään kämmenet jäykkänä tai jotain. Kun olis kuitenkin kiva, että vois sellaisen pienen, huomaamattoman kaksoiskäskyn antaa kädellä, jos vaan sais Kaskun ymmärtämään eron. Tätä treenatessa tuli myös esiin, että mun on hankalaa tehdä tätä ilman seuraamista, koska Kasku ei osaa vaan kävellä mun kanssa.Se joko seuraa, tai jos en käske sitä, se hilluu ja hyppii mun edessä tai takana. Eli miten saan opeteltua näitä liikkeitä ilman, että joudun ottamaan mukaan myös seuraamisen, vaikka ei pitäisi.

Hyppy on kisavalmis, ehkä, sen tiedän vasta ens viikolla, kun se on kurssin aiheena. Mutta hyvältä vaikuttaa, joskin nyt pitää vahvistaa vuorotellen vieressä pysymistä ja vasta käskystä hyppäämistä vs. en voi hypätä, kun äsken se "kiellettiin".

Alo-liikkeiden lisäksi nouto on kivan oloinen, tosin olen tehnyt pelkästään metallilla, kun puinen on yhtä kuin purulelu. Pitäisi ehkä kokeilla pitkästä aikaa puutavaraakin, mutta mikä kiire tässä vielä on. Kaukot on yhtä tuskaa, koira joko tekee ripeästi tai osaa olla paikalla, ei vaan pysty yhdistämään näitä samaan paikkaan. Kuitenkin maahan-istu-maahan onnistui tänään kurssilla jo kolmen askeleen päästä, ehkä se siitä, hitaasti hyvä tulee. Tässä parempi palkan paikka mun jaloissa, josta heitto koiran taakse, ei valmiiksi takana, jolloin jumittaa helpposti maahan. Tässä ollut hieman hankaluuksia, mutta ei kuitenkaan vielä tuomittu jumittavaksi paimeneksi. Tunnari ja ruutu ovat jonkunlaisia, en aio niihin paljoakaan panostaa vielä tässä vaiheessa, tai siis sen enempää kuin jo olen tehnyt ja nähnyt ettei ne ole mikään mahdottomuus. Yleisesti tarkennusta vaatisi palkkaaminen ja käskyjä ja yleensä olemusta pitäisi rauhoittaa, siis mun, mutta voishan toi otuskin sen ansiosta pitää neljä tassua ja varsinkin purukalustonsa, lähempänä maata.

b1-normal.jpg